Top Menu

masjid yang dibina oleh jin di indonesia

 Bila anda ke Malang, Indonesia dan mengajukan soalan di manakah masjid ‘ajaib’ ? pasti mereka akan menunujukkan  sebuah masjid sedang dalam proses pembinaan…Yang menurut masyarakat setempat masjid ini ajaib ialah kerana pembinaannya secara tiba2, tanpa kelihatan pekerja, material seperti pasir,simen dan lain2. Pendek kata ia tidak kelihatan seperti suasana biasa projek2 pembangunan yg sedang di bina.


Namun desas desus itu berakhir apabila pihak yg membina masjid tersebut memberi penerangan dengan membuat sepanduk yang menyatakan masjid itu di bina oleh murid dan ahli jemaah di mana ia adalah sebuah komplek ( sekolah pondok)  pembelajaran Islam yang di panggil Pondok Pesantren Salafiyah Bihaaru Bahri ‘Asali Fadlaailir Rahmah.


“Apabila ada orang yang mengatakan bahawa ini adalah bangunan  muncul dengan sendirinya dan  dibangun oleh jin dan sebagainya itu tidak benar. Kerana bangunan ini adalah Pondok Pesantren Salafiyah Bihaaru Bahri ‘Asali Fadlaailir Rahmah yang murni di bina oleh para murid dan jemaah.”

kebun sayur yg berada di tingkat 8.

Ajaib atau tidak, bangunan setinggi 10 tingkat itu ternyata mempunyai nilai arkitektur yg sangat unik dan pastinya memerlukan jutaan wang untuk membinanya….
WALLAHUAALAM…. :)